Anasayfa arrow Güncel Haber-Yorum arrow MISIR'DA POLİS GREVDEKİ İŞÇİLERE ATEŞ AÇTI
09 09 2010
 
 
BÖLÜMLER
Anasayfa
Kütüphane
Kuvayi Milliye Dergisi
Çeviriler
Kültür Sanat
Kavramlar - Süreçler
Medya Haber-Yorum
Güncel Haber-Yorum
Kamuoyundan
Kamuoyuna
İşçi - Sendikalar
Köylü - Kooperatifler
İşsizlikle Mücadele...
SİTEMİZDE
Şuan 13 konuk çevrimiçi
İSTATİSTİKLER
Üyeler: 83
Haberler: 621
Linkler: 16
Ziyaretçi: 1516587

 
NE MUTLU O YOKSULLARA Kİ

ÖTEKİ DÜNYA ONLARINDIR

ER YA DA GEÇ BU DÜNYA DA

ONLARIN OLACAKTIR

F. ENGELS


GÜNCEL HABER-YORUM
MEDYA HABER-YORUM
KAMUOYUNDAN
KAMUOYUNA
translate from turkish to another language: http://translate.google.com
 
MISIR'DA POLİS GREVDEKİ İŞÇİLERE ATEŞ AÇTI PDF Yazdır
Yazar sendika.org   
07 04 2008

Mısır'da, yaklaşık iki yıldır süren grev dalgasının öncülüğünü yapan Mahalla tekstil işçilerinin bugün için kararlaştırdıkları grev yoğun polis baskısı nedeniyle başlatılamadı. Bunun üzerine işçi yakınları ve işsizlerin de sokaklara dökülmesi üzerine çıkan ve gerçek mermi ile gaz bombalarının kullanıldığı çatışmalarda, henüz kesinleşmemiş bilgilere göre biri çocuk 7 kişi öldü. Devlet terörü nedeniyle engellenen grevin bu gece saat 11.00 (TSİ 24.00) vardiyasında başlatılabileceği bildiriliyor.

Başkente iki saat mesafedeki Mahalla 35 bin polisle çevrilerek kente giriş çıkışlar durduruldu. Dün (5 Nisan'da) devlet güdümlü sendika federasyonu Mısır Genel İşçi Federasyonu'nun da desteğiyle yasadışı ilan edilen greve öncülük eden çok sayıda işçi de tutuklanmıştı. Bugün de grevi engellemek için seferber olan polis öğleden itibaren greve çıkan işçilere şehrin her yanında ateş açtı. Şu ana kadar gelen ve henüz kesinleşmemiş bilgilere göre 7 kişi öldü. Ölenlerden birinin 9 yaşında bir çocuk olduğu saptandı. Polis, şehrin her yanında grevcileri desteklemek üzere gösteri yapan çocuklara ateş açıyor.

Şu ana kadar Kahire'de 200, Mahalla'da ise 400’ün üzerinde kişinin gözaltına alındığı bildiriliyor. Gözaltına alınanlardan ikisi profesör. Üç hastane yüzlerce yaralı ile dolmuş durumda.

Mısır polisi Mahalla’da adeta sıkıyönetim havası estiriyor. Şehre giriş çıkışlara izin verilmiyor. Uluslararası haber ajansları şehre alınmıyorlar.

Mısır işçileri her şeye rağmen direnişlerini sürdürmekte kararlı olduklarını belirttiler.

Mısır muhalefetinin önemli bileşenlerinden yargıçlar hareketi de, yarın direnişçi işçilerle dayanışma için yanlarında götürecekleri gıda ile kente girmeye çalışacaklar.

Kentte olağanüstü hal ilan edilmesi an meselesi.

Mısırlı işçiler yaşadıkları vahşet karşısında uluslararası dayanışma istiyor. İşçilerle dayanışma mesajlarınızı aşağıdaki adrese gönderebilirsiniz.

Dayanışma mesajları ve bilgi için: Hisham Mübarek Law Center

Bu e-posta adresi spam korumalıdır. Lütfen JavaScriptleri etkinleştirin.   www.6april.blogspot.com

6 Nisan Akdeniz'in hem kuzey ve güney yakasındaki emekçiler için özel bir gündü. Türkiyeli emekçilerin neo-liberal sosyal güvenlik yasasına karşı mücadelede yeni ve önemli bir adım attıkları günlerde, Mısır, yaklaşık iki yıldır süren grev dalgasının öncülüğünü yapan Mahalla tekstil işçilerinin 6 Nisan Pazar günü için ilan ettikleri yeni grevle birlikte bir genel grev atmosferine girmişti. Tüm Ortadoğu'nun en büyük tekstil fabrikalarından birisi olan Mahalla tekstil fabrikasında çalışan 25 bin işçi, ortalama 350 Mısır poundu (60 dolar) tutarındaki ücretlerinin artırılmasını ve fabrikadaki sağlık tesisindeki koşulların iyileştirilmesini talep ederek, Mısır'da çalışma günü olan 6 Nisan'da grev ilan etmişlerdi.

Ancak Mahalla işçilerinin grevi, Mısır işçi sınıfı ve halkı için, Türkiye'de 1990'ların başındaki Zonguldak grevi ve yürüyüşüne benzeyen bir anlam taşıyor. Yaklaşık 2 yıldır süren bağımsız ve fiili işçi örgütlenmeleri ve grevleri dalgasının öncülüğünü üstlenen Mahalla işçilerinin grevi, Mısır İşiçleri Bakanlığı tarafından 5 Nisan'da yasadışı ilan edildi. Resmi işçi sendikası Mısır Genel İşçi Federasyonu ve Çalışma Bakanlığı ile elele veren güvenlik güçleri, 6 Nisan'daki grevi engellemek için her türlü önleme başvuracaklarını açıkladılar. Başkent Kahire'ye 2 saat uzaklıktaki 3 milyonluk işçi kenti Mahalla, 35 bin devlet güvenlik görevlisi tarafından kuşatılarak kente giriş ve çıkışlar durduruldu. Başkentte ise grevle dayanışma bildirisi dağıtan 5 kişi tutuklandı. Mahalla fabrikasındaki işçi önderleri tutuklamaların grevi önlemesini engellemek için geceyi evlerinin dışında geçirmeye karar verdiler. Öte yandan işçi eylemleri dalgasında Mahalla işçileriyle önderliği üstlenen vergi toplama memurları ve birçok fabrikadaki bağımsız işçi örgütlenmeleri 6 Nisan'da bulundukları bütün kentlerde Mahalla işçileriyle dayanışma grevleri ve eylemleri düzenleme kararı aldılar. Mahalla işçileriyle dayanışma komitesi de Mısır halkını ve işçilerini Mahalla işçilerinin eylemini desteklemeye çağırdı. Özelleştirme, piyasalaştırma ve baskı politikalarını tam hızla sürdüren Hüsnü Mübarek yönetiminin 6 Nisan eylemini engellemek için her türlü baskıya başvuracağı ve yukarıda anlatılan tabloyu yaratacağı beklenen bir durumdu. Ancak Mahalla fabrikasının militan işçileri, tüm dünyadaki işçileri ve emekçi halkı haklı davalarına destek olmaya ve dayanışmaya çağırarak her şeye rağmen mücadele kararlılıklarını sürdürdüler.

Mahalla işçileri ile dayanışma ve destek komitesi 5 Nisan'da iki bildiri yayınlayarak tüm Mısır halkını destek olmaya çağırmıştı. Bildirilerin tam metinlerini yayınlıyoruz:

Mahalla İşçileri
Haklarınız İçin Birleşin


Bugün haklarını, özellikle de adil ve sabit bir asgari ücret ve ücretlerin fiyat artışlarıyla aynı düzeye çekilmesi haklarını talep etmek için greve gideceklerini açıklayan militan Ghazl El Mahalla işçilerine karşı büyük bir komprador saldırı düzenleniyor.

Utancın en büyüğü, işçi hareketini ve işçilerin haklı grevini engellemek için elinden geleni ardına koymayan işçi sendikalarının payına düştü.

Bugün ilan edilen grev, ileri doğru atılmış büyük bir adımdır çünkü bu grev sadece Mahalla işçileriyle değil, Mısır'da ücret karşılığı çalışan tüm insanlarla ilgili bir grev niteliğini taşıyor.

Mahalla işçileri, bugün yalnız değilsiniz çünkü tüm Mısır halkı haklı taleplerinizi destekliyor. Birliğinizi bozmaya çalışanların kesintisiz çabaları sizleri durdurmasın, ihanet içindeki sendikanın oyunlarına, rejimin baskı aygıtına ve iradenizi kırmaya çalışan medyaya karşı tek bir yumruk halinde bir araya toplanın.

Yaşasın tüm Mısır halkının mücadelesi, yaşasın bu mücadelenin merkezindeki işçilerin mücadelesi, çünkü bizleri kurtaracak olan işçilerin haklarını elde etmeleri ve baskıya, sömürüye ve yolsuzluklara karşı yürüttükleri mücadele olacaktır.

Yaşasın Mahalla işçilerinin militan isyanı!

Mahalla İşçileriyle Dayanışma ve Destek Komitesi

***

Tüm Mısırlılara, işçilere ve halka! Bir araya gelin, birleşin!

Onuruyla yaşayan herkes için, işçilerin kanı ve teriyle kazanılmış bir somun ekmek için, ölümüne çalışanların döktüğü her damla ter için… Ücretleri enflasyon denilen canavar tarafından yutulanlar, işçilerin emeklerine el koyup işçilerin teriyle bayram yapanlara hedef yapılanlar için…

Tüm işçiler için…
Bu ulusun, bu halkın, bu halkın çocuklarının ve kadınlarının umudu için…

Sizleri bugün eylemleriniz, açıklamalarınız ve dayanışmanızla tek bir yumruk gibi bir araya gelerek mücadelemize öncülük eden Mahalla işçilerinin arkasında birlik olmaya çağırıyoruz.

Bugün ayağa kalkan öncülerimiz, greve giderek asgari ücret düzeylerinin enflasyon ve piyasa fiyatları ile aynı düzeye yükseltilmesini, haklarını talep ediyorlar. Bu talep sadece Mahalla işçilerinin değil, Mısır'daki tüm işçilerin, bu topraklar üzerinde yaşayan tüm ücretlilerin talebi.

Tüm ücretlilerin haklarını savunması gereken Mısır İşçileri Genel Federasyonu ile Çalışma Bakanlığı'nın ihaneti Mahalla işçilerini durduramayacak. Devlet güvenlik güçlerinin, kalplerine salmaya çalıştığı korku Mahalla işçilerini durduramayacak. Hayır, onlar, özellikle de inanılmaz fiyat artışlarından sonra tüm Mısır halkının onurlu bir yaşam umudu ve özlemi adına en ön saflarda konuşmaya devam edecekler.

Bugün sesimizi Mahalla işçilerinin sesiyle birleştirme günü. Tanrı ve biz yanınızdayız. Bizler ve çocuklarımız için daha onurlu bir gelecek için verdiğiniz mücadelede eylemlerinizi ve davanızı sonuna kadar destekliyoruz.

Mahalla İşçileriyle Dayanışma Komitesi

Dayanışma mesajları ve bilgi için: Hisham Mübarek Law Center
6april.blogspot.com


Görüntüleme sayısı: 737 / Yazdır

  Bu yazıya ilk yorumu yazın

Sadece kayıtlı kullanıcılar yorum yazabilir.
Lütfen sisteme giriş yapın veya kayıt olun.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.3

 
< Önceki   Sonraki >
SENDİKA KARŞITI İŞVERENE, MÜDÜRE, ŞEFE HAPİS CEZASI !!!

26.09.2004 TARİHİNDEN BERİ YÜRÜRLÜKTE OLAN 5237 NOLU TÜRK CEZA YASASI

İş ve çalışma hürriyetinin ihlâli

MADDE 117. - (1) Cebir veya tehdit kullanarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla, iş ve çalışma hürriyetini ihlâl eden kişiye, mağdurun şikâyeti hâlinde, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir.

(2) Çaresizliğini, kimsesizliğini ve bağlılığını sömürmek suretiyle kişi veya kişileri ücretsiz olarak veya sağladığı hizmet ile açık bir şekilde orantısız düşük bir ücretle çalıştıran veya bu durumda bulunan kişiyi, insan onuru ile bağdaşmayacak çalışma ve konaklama koşullarına tâbi kılan kimseye altı aydan üç yıla kadar hapis veya yüz günden az olmamak üzere adlî para cezası verilir.

(3) Yukarıdaki fıkrada belirtilen durumlara düşürmek üzere bir kimseyi tedarik veya sevk veya bir yerden diğer bir yere nakleden kişiye de aynı ceza verilir.

(4) Cebir veya tehdit kullanarak, işçiyi veya işverenlerini ücretleri azaltıp çoğaltmaya veya evvelce kabul edilenlerden başka koşullar altında anlaşmalar kabulüne zorlayan ya da bir işin durmasına, sona ermesine veya durmanın devamına neden olan kişiye altı aydan üç yıla kadar hapis cezası verilir.  

Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi

MADDE 118. - (1) Bir kimseye karşı bir sendikaya üye olmaya veya olmamaya, sendikanın faaliyetlerine katılmaya veya katılmamaya, sendikadan veya sendika yönetimindeki görevinden ayrılmaya zorlamak amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir sendikanın faaliyetlerinin engellenmesi hâlinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

(BU CEZALAR PARA CEZASINA ÇEVRİLEMEZ, TECİL EDİLEMEZ)

Ortak hüküm

MADDE 119. - (1) Eğitim ve öğretimin engellenmesi, kamu kurumu veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının faaliyetlerinin engellenmesi, siyasî hakların kullanılmasının engellenmesi, inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme, konut dokunulmazlığının ihlâli ile iş ve çalışma hürriyetinin ihlâli suçlarının;

a) Silâhla,

b) Kişinin kendisini tanınmayacak bir hâle koyması suretiyle, imzasız mektupla veya özel işaretlerle,

c) Birden fazla kişi tarafından birlikte,

d) Var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak,

e) Kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,

İşlenmesi hâlinde, verilecek ceza bir kat artırılır.

Kişisel verilerin kaydedilmesi

MADDE 135. - (1) Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydeden kimseye altı aydan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

(2) Kişilerin siyasî, felsefî veya dinî görüşlerine, ırkî kökenlerine; hukuka aykırı olarak ahlâkî eğilimlerine, cinsel yaşamlarına, sağlık durumlarına veya sendikal bağlantılarına ilişkin bilgileri kişisel veri olarak kaydeden kimse, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme

MADDE 136. - (1) Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Nitelikli hâller

MADDE 137. - (1) Yukarıdaki maddelerde tanımlanan suçların;

a) Kamu görevlisi tarafından ve görevinin verdiği yetki kötüye kullanılmak suretiyle,

b) Belli bir meslek ve sanatın sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle,

İşlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

İşkence

MADDE 94. - (1) Bir kişiye karşı insan onuruyla bağdaşmayan ve bedensel veya ruhsal yönden acı çekmesine, algılama veya irade yeteneğinin etkilenmesine, aşağılanmasına yol açacak davranışları gerçekleştiren kamu görevlisi hakkında üç yıldan on iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Eziyet

MADDE 96. - (1) Bir kimsenin eziyet çekmesine yol açacak davranışları gerçekleştiren kişi hakkında iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

MADDE 232. - (2) İdaresi altında bulunan veya büyütmek, okutmak, bakmak, muhafaza etmek veya bir meslek veya sanat öğretmekle yükümlü olduğu kişi üzerinde, sahibi bulunduğu terbiye hakkından doğan disiplin yetkisini kötüye kullanan kişiye, bir yıla kadar hapis cezası verilir.

İŞSİZLİKLE MÜCADELE VE HALK DAYANIŞMASI
İŞÇİ - SENDİKALAR
KÖYLÜ - KOOPERATİFLER
DEM.KİTLE-MSLK.ÖRG.
KAVRAMLAR - SÜREÇLER
 
Top! Top!
Transderm Scop